Από το 2020, το Εργαστήριο AISE έχει συνεργαστεί έμμεσα σε διάφορα έργα του προγράμματος H2020 (AVANGUARD, FLUIDOS, EdgeAI και EdgeAI-Trust) και σε εθνικά έργα υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Κορνάρου Γεώργιου, Διευθυντή του εργαστηρίου ISCA του HMU. Αυτά τα έργα σχετίζονται με την ενσωματωμένη ασφάλεια και τον υπολογισμό αιχμής, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης Kubernetes.

Η Ομάδα Ενσωματωμένων Συστημάτων του εργαστηρίου AISE συμμετείχε πρόσφατα σε πέντε έργα του FP7:

FP7/VIRTICAL (378K)

http://www.virtical.eu

σε επεκτάσεις πολυπύρηνης εικονικοποίησης υλικού και οδηγούς συστήματος που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM v7.

FP7/TRESCCA (432K)

http://www.trescca.eu

σε ειδικά τείχη ασφαλείας υλικού NoC και οδηγούς συστήματος.

FP7-ICT/IP/DREAMS (745K)

http://www.dreams

project.eu (10/2013-9/2017) σχετικά με τη μοντελοποίηση και επέκταση των δικτυακών διεπαφών STNoC, της διαπλεκόμενης μνήμης, της γέφυρας NoC προς πύλη, κ.λπ., μαζί με οδηγούς συστήματος για την τήρηση περιορισμών μικτής κρισιμότητας (στοιχεία πραγματικού και μη πραγματικού χρόνου).

FP7-ICT/STREP/SAVE(424K)

http://www.fp7-save.eu

(9/2013-8/2016), το οποίο επικεντρώνεται σε ετερογενείς αρχιτεκτονικές συστημάτων που συνδυάζουν πολυπύρηνα SoC με GPPA και DFE (Data Flow Engines) και στοχεύει στην πολυεπίπεδη υποστήριξη της αυτοπροσαρμοστικότητας, ενδεχομένως με την παρουσία της πολυπύρηνης εικονικοποίησης.

H2020 TAPPS (250k)

http://www.tapps-project.eu

(1/2015-12/2017) σε πρωτότυπες λύσεις ασφαλείας που σχετίζονται με το έξυπνο τρόλεϊ, μια συσκευή που ενσωματώνει συσκευές ζωτικών σημείων, όπως ο αισθητήρας παλμών ST BodyGateway. Ανέπτυξε ενδιαφέρον για τις ανοικτές λύσεις ασφάλειας αυτοκινήτων και τις σχετικές πλατφόρμες.

Η Ομάδα Ενσωματωμένων Συστημάτων του εργαστηρίου AISE συνεργάζεται επί 15+ χρόνια με ST Microelectronics, πιο πρόσφατα για την κατοχύρωση πατεντών σε υλικό ασφαλείας με επίγνωση της εικονικοποίησης και συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Marche Polytecnic (Ανκόνα, Ιταλία) για την ενεργειακή απόδοση των ειδικών για κάθε εφαρμογή ιεραρχικών συστημάτων κοινής μνήμης στο πλαίσιο της Εθνικό έργο (Αρχιμήδης ΙΙΙ, Σύμβαση 31) και συμμετέχει σε κοινά προγράμματα ανταλλαγών Erasmus.
Η Ομάδα Ενσωματωμένων Συστημάτων του εργαστηρίου AISE έχει συνεισφέρει στο HSOC, ένα πλαίσιο λογισμικού ανοικτού κώδικα http://hsoc.sourceforge.net για τη μοντελοποίηση ετερογενών συστημάτων σε SystemC.

F.A.Q

Συχνές Ερωτήσεις

Το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Συστημάτων (AISE) είναι ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό εργαστήριο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ECE) του HMU. Επικεντρώνεται στην κάλυψη των ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών του τμήματος σε όλα τα ακαδημαϊκά επίπεδα. Το εργαστήριο συμμετέχει επίσης στην παροχή υπηρεσιών δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στόχος του εργαστηρίου AISE είναι η προώθηση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Συστημάτων. Δίνει έμφαση στην εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη σε τεχνολογίες αιχμής, ιδίως στην ανάπτυξη λογισμικού. Το εργαστήριο στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα, ερευνητικών προτύπων, μοντέλων, συστημάτων και εργαλείων. Ένας άλλος στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης για φοιτητές και εργαζόμενους και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου AISE καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής του λογισμικού, από την ανάλυση των απαιτήσεων έως τη σχεδίαση, την υλοποίηση, την επαλήθευση και τη συντήρηση. Η έρευνα επικεντρώνεται στην εφαρμοσμένη τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη στην ανάπτυξη λογισμικού, από την οπτική γωνία της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Συστημάτων. Συγκεκριμένοι τομείς εστίασης περιλαμβάνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Ενσωματωμένα Συστήματα, την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, τα Σοβαρά Παιχνίδια, την Ιατρική Πληροφορική και την Τεχνολογία Ιστού.

Το εργαστήριο διεξάγει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στους ακόλουθους θεματικούς τομείς: Τεχνητής νοημοσύνης, Ενσωματωμένα Συστήματα, Εκπαιδευτική Τεχνολογία, Παιχνίδια Σοβαρού Σκοπού, Ιατρική Πληροφορική, και Τεχνολογία Διαδικτύου. Οι τομείς αυτοί έχουν σημαντικό τεχνολογικό αντίκτυπο και τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη διεθνή συνεργασία.

Το Εργαστήριο AISE συνεργάζεται με Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Αυτές οι συνεργασίες στοχεύουν στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

AISE Lab develops and implements research and development activities through funded national and European projects. Some of these projects include the application of the Environmental
Decision Support System in the Ecosystem of Streams of Crete (Expert
System-Crete (ES-Cr)) and Artificial Intelligence Applications in
Software Engineering and in Medicine.